Telített balatoni ingatlanpiac – vége az árrobbanásnak?

Közzétéve: 2021. 11. 09.

Nyaralóvásárláskor mi alapján döntünk apartman vagy lakás között? Mekkora a különbség a nagyvárosi és falusi ingatlanárak között a Balatonon? Milyen extrákkal próbálnak kitűnni a kivitelezők és a befektetők a magasabb eladásszámok érdekében?

 

A témában szakértő balatoni kivitelező cég, a BGB Csoport ügyvezetője, Böőr László mesélt aktuális projektjeikről, illetve a tó déli partján alakuló építőipari és ingatlanpiaci trendekről. A cégcsoporton belül a BGB Építő Kft. több mint 10 éve foglalkozik kivitelezéssel, 3 éve pedig a BGB Investment Kft. keretein belül első saját befektetésű projektjük is megépült, így az építőipari aspektuson túl az ingatlanpiacra is van belátásuk. „Az elmúlt 3-4 évben robbanásszerűen megugrott az újépítésű ingatlanok száma Siófokon és környékén. Sokan vettek saját nyaralót, de még többen voltak, akik befektetésként vásároltak itt lakásokat. Nekik ez nagyon jó döntésnek bizonyult, ugyanis a 2018/19-ben átadott ingatlanok értéke mára a duplájára emelkedett.” – mondta a szakember.

Tökéletes példa erre a folyamatra a BGB korábban említett első saját beruházása, a siófoki aranyparton található Ady Liget. Itt a zárt lakóövezetben 12 különálló kertes családiház épült, amelyek 2019 első felében döntően 62 millió forint körüli áron keltek el. Ezek közül néhány ház cserélt gazdát 2021-ben, de már eredeti árukat megduplázva, 90-112 millió forintos értéken kerültek újra a piacra.

 

Nagy az igény a plusz szolgáltatásokra

A főleg nyáron népszerű apartmanok mellett egyre többen keresnek olyan lakásokat, amelyeket infrastruktúrával, akár wellnessrészleggel és üzletekkel együtt alakítanak ki. Ez a megoldás kifejezetten népszerű kisebb településeken, ahol alapvetően kevesebb a program és a szórakozási lehetőség. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen wellnessrésszel, konditeremmel és boltokkal kialakított komplexum, a hangulatos téli Balaton-parti sétákkal kiegészítve nem csak a nyári időszakban lehet vonzó pihenési lehetőség,. Ilyen nagy projektek, a BGB Építő Kft. kivitelezésében épülő Mistral és Bora névre keresztelt balatonföldvári projektek, ahol két 56 lakásos társasház épül egymás szomszédságában.

Ezeknél a projekteknél nagy előnyt jelent, hogy Földváron épülnek, ugyanis egy Siófok központjában elhelyezkedő, hasonló kialakítású ingatlan árához képest, itt jelentősen kedvezőbb ajánlatokkal találkozhatunk. Jelenleg mindkét projekt esetében 1,3 millió/m2 árral számolhatunk, míg Siófokon egy hasonló szolgáltatásokkal kialakított apartmanház négyzetméter ára a kétmilliót közelíti meg.” – tette hozzá a cégcsoport ügyvezetője. Az épületek átadása a Mistral esetében 2022, a Boránál pedig 2023 tavaszára várható, ahol eddig a lakások 50-60%-a kelt el, így érdekes lesz látni, hogy a következő években hogyan alakul az ingatlanok ára.

 

Hol a határ?

„Egyre inkább úgy látom, hogy az árrobbanás a végéhez közeledik, hiszen a folyamatos növekedés a vásárlók pénztárcájának korlátai mellett, a területi korlátok miatt sem tarthat örökké.” – vélekedett Böőr László. „Siófokon hozzávetőlegesen még 1000 lakás kialakítására alkalmas vízparti, vagy vízpartközeli építkezési telek áll rendelkezésre, ezután teljesen megtelik a város.” Természetesen emiatt egyre népszerűbbé válhatnak a környező települések is, de a szakember szerint az elmúlt években látott árnövekedés mértéke mindenképp visszafogottabbá fog válni. A lakások méretében pedig a közepes 1,5 szobás, akár az átlagvásárló, azaz nem befektető számára is elérhető, 50-60 négyzetméteres ingatlanok vették át a legnépszerűbb lakások pozícióját.