Igazodás a növekvő építési kedvhez

Közzétéve: 2021. 04. 20.

A vásárlóknak, befektetőknek gyakran okoz problémát, hogy megbízható, tapasztalt kivitelezőt találjanak – pláne olyat, aki kulcsrakész megoldást kínál. Nézzük most meg, mik a lehetőségek a Balaton partján, ahol – igazodva az építőipari fellendüléshez – próbál utat törni magának a szakértelem. Van minőségi megoldás, ha családi házat vagy társasházat építtetne!

Bár a népszerű üdülőövezetek környékén sokan kínálnak megoldásokat családi ház vagy éppen társasház építésére, egy ház esetén a magas minőség és időtállóság kifejezetten fontos szempont. Ezeket a tulajdonságokat tartja szem előtt a siófoki székhelyű BGB Építő Kft. is, amely cég – több mint tíz éves múlttal – teljeskörű generálkivitelezést kínál az érdeklődőknek.

A BGB Építő Kft. ügyvezetője, Böőr László foglalta össze Balaton-parti tapasztalatait. A cég létrejöttének első öt évében még ipari csarnokok építésével foglalkoztak, sőt az is jellemző volt, hogy az ország különböző pontjai közt ingáztak. Elmondása szerint 2015-ben beköszöntött a „hirtelen építkezési láz”, aminek köszönhetően már nem kell elhagyniuk Siófok környékét, tevékenységük központjában pedig azóta a családi és társasházas építkezések állnak.

Élet a Balaton-parton: hónapokon belül otthon épül

A cég az elmúlt öt évben már egyáltalán nem foglalkozott csarnoképítéssel, munkáikról elmondható, hogy 15%-ban családi házakat, 85%-ban pedig társasházakat építenek, utóbbi teszi ki tehát tevékenységük gerincét – jellemzően a déli parton. 

A teljeskörű generálkivitelezőként működő cég 28 fő állandó munkatárssal és körülbelül 100 fős stabil alvállalkozói körrel rendelkezik, így nem csoda, hogy a nagyobb projektek vannak előtérben. Saját embereik végzik el a szerkezetépítést, majd az alvállalkozói gárda fejezi be a munkálatokat. Ugyanakkor a lakóparkok, apartmanházak építése nem folyamatos, ezért két nagyobb projekt között, évente jellemzően 1-2 alkalommal családi házakat is építenek. Meglepő módon utóbbiakat lakhatási célra szánják, pedig a környékről elmondható, hogy az itt található házak nagyjából 90%-a nyaralóként funkcionál. Ennek oka az, hogy a környékről, ajánlás alapján keresik meg a céget. 

Építések tekintetében jelenleg is hasonló a helyzet: a Villa Nuvola nevű apartmanház elkészülése után szeptemberig vállalni tudják egy családi ház megépítését, hogy aztán újból nagyobb beruházások kezdődhessenek.

Böőr László arra is kitért, hogy milyen határidőkkel dolgoznak. Egy családi ház 8-10 saját emberrel 9 hónap alatt elkészül, míg például a 10 lakásos VIP lakóparkjukat 13 hónap alatt fejezték be. Ezek az időintervallumok néhány hónappal rövidebbek lehetnek ugyan, de reálisan így érdemes számolni.

Stabil munkaerővel garantált a minőség 

A BGB Építő Kft. generálkivitelezőként szerencsés helyzetben van, hisz a munkaerő náluk adott. Ugyanakkor ha a dolgozók időbeosztása miatt egy-egy új alvállalkozóra van szükség, akkor már Böőr László szerint is érződik a munkaerőhiány. Tapasztalata szerint irodai munkatársat előkészítő munkakörbe is nehéz találni. Ez a helyzet a képzett, megbízható kőművesek esetén is, pályakezdő kőművessel pedig már nagyon régen nem találkozott, abban sem biztos, hogy vannak jelenleg ilyen képzettségű pályakezdők. Összeszokott csapatukat nem érinti komolyan a munkaerőhiány, ezért is tudnak megbízható minőséget garantálni. 

Az építéskor felhasznált anyagokról a beruházó és tervező közösen dönt, azonban ezek minden esetben jó minőségi anyagok – akkor sem tapasztalnak eltérést a termékek megbízhatóságában, ha különféle márkákkal dolgoznak.

A minőségi termékeket gyártó cégek mellett tették le voksukat első saját beruházásuk, az Ady liget lakópark építésekor is. A BGB Investment Kft. beruházásában épült lakásokat 2020-ban adták át, és azok mindegyike el is kelt.  A cég mindkét üzletágával a társasházak építésében látja a jövőt.